
Ce este claritatea diamantelor?
Claritatea unui diamant este măsurarea defectelor care se găsesc în interiorul și în exteriorul unui diamant. Cu cât un diamant are mai puține defecte, cu atât are mai multă valoare și prețul său este mai mare. Există foarte puține diamante care pot fi catalogate ca neavând niciun defect, însă majoritatea defectelor din diamante nu pot fi observate fără o mărire de cel puțin 10 ori. Deoarece problemele legate de claritatea diamantelor sunt adesea nedetectate atunci când se privește un diamant, unele persoane consideră că aceasta este una dintre cele mai mici preocupări atunci când aleg un diamant pentru a-l cumpăra.
Cum se determină claritatea unui diamant?
Cea mai cunoscută măsurătoare a clarității diamantelor este realizată de Institutul Gemologic al Americii (GIA). Acesta clasifică diamantele pe baza unui sistem de clasificare pe care l-a creat și care variază de la diamantele fără cusur, la diamantele imperfecte, cu multe grade diferite între ele. Cu cât este mai bun clasamentul de claritate, cu atât mai scump se va vinde un diamant, deoarece are mai multă valoare.
Tipuri de incluziuni care afectează claritatea diamantelor
Incluziunile sunt defecte care afectează claritatea diamantului. Acestea fac ca diamantul să nu fie “perfect” și există imperfecțiuni vizuale în cadrul pietrei prețioase. Cele mai multe defecte sunt însă imperceptibile cu ochiul liber și pot fi observate doar sub un nivel ridicat de mărire.
Există denumiri pentru multe dintre cele mai comune incluziuni. Carbunele afectează claritatea diamantului, deoarece sunt puncte negre foarte mici care se găsesc pe suprafața unui diamant, care pot fi sau nu vizibile la o iluminare obișnuită. Unele pot fi atât de mici încât aveți nevoie de mărire pentru a le vedea. Punctele de ac afectează claritatea diamantului deoarece sunt puncte albe de-a lungul suprafeței unui diamant. Punctele de ac sunt cele mai comune dintre toate defectele diamantelor. Norii afectează claritatea diamantului deoarece provoacă ceea ce par a fi zone tulburi în interiorul pietrei prețioase. Norii sunt, de fapt, formați din mai multe creșteri de cristale care sunt poziționate foarte aproape una de alta în interiorul diamantului, iar apropierea lor una de alta este ceea ce determină apariția cețurilor. Penele afectează claritatea diamantului prin faptul că provoacă formarea de fisuri în interiorul diamantului, care arată similar cu cele ale sticlei sparte.
Îmbunătățiri ale clarității
Defectele de claritate ale diamantelor pot fi adesea reparate sau reduse prin utilizarea unei varietăți de tratamente de îmbunătățire a clarității. Unele diamante sunt vopsite, altele sunt supuse unui tratament cu laser pentru a îndepărta punctele și carbonații, iar unele diamante sunt supuse unui proces prin care se fac găuri minuscule în diamant pentru a ajunge la zonele cu incluziuni din interiorul pietrei prețioase, iar apoi fisurile sunt umplute ulterior cu sticlă topită. Efectuarea unor îmbunătățiri pentru a îmbunătăți claritatea diamantului scade valoarea totală a diamantului, dar îi poate îmbunătăți aspectul. Certificatele de diamant ar trebui să indice faptul că diamantul a fost supus unor îmbunătățiri, așa că cereți să vedeți documentația înainte de a face o achiziție. În timp ce majoritatea îmbunătățirilor fac ca diamantul să arate mai bine, unele pot face ca diamantul să fie mai slab și mai predispus la rupere decât un diamant care nu a fost supus niciunui tratament.
Leave a Reply