Corindon

Corindonul este forma de mineral din care se obțin safirele și rubinele. Mineralul este transparent în mod natural, dar poate avea culori diferite atunci când sunt prezente impurități. Corindonul transparent este folosit ca piatră prețioasă, iar dacă este roșu, atunci este rubin, în timp ce toate celelalte culori se numesc safire. Cuvântul corindon provine din limba tamilă kurundam Datorită durității corindonului (de obicei 9,0), acesta este utilizat în mod obișnuit ca abraziv în prelucrare, de la mașini uriașe la șmirghel. Emery este o varietate impură și mai puțin abrazivă, cu o duritate Mohs de 8,0. Probabil că ați folosit corindonul de sute de ori când v-ați șlefuit unghiile cu o placă de emery!

Corindonul este, de fapt, a doua cea mai dură substanță de pe pământ, după diamant, și, ca atare, are numeroase utilizări industriale. Corindonul este zdrobit, măcinat și cernut până la diferite dimensiuni ale granulelor. Boabele sunt utilizate la fabricarea roților de măcinat pentru morile de făină și orez, precum și pentru ateliere. Roțile de rectificat sunt fabricate fie printr-un amestec de corindon, argilă și feldspat, fie prin utilizarea silicatului de sodiu ca liant. Boabele mai fine sunt utilizate pentru prepararea de pastă de rectificat pentru industria auto. Hârtia și pânza de corindon finisate în formă de benzi, discuri, role, foi și alte forme se prepară prin aplicarea unui strat adecvat, în general din silicat de sodiu.

Datorită durității sale, corindonul este utilizat și la mortare, matrițe de trefilare, ghidaje de filetare și blocuri de calibrare. Varietățile de pietre prețioase sunt uneori folosite ca suporturi de pivoți în instrumente științifice delicate, ca rulmenți de bijuterii în ceasuri.

Corindonul, în cantități mici, este utilizat la fabricarea bujiilor speciale pentru scântei, a amortizoarelor, a tuburilor de pirometru, a tijelor și a izolatorilor pentru tuburile de vid de toate tipurile. Corindonul fin măcinat, trecând prin 200 de ochiuri, este utilizat la fabricarea produselor de mai sus, dându-le o legătură de argilă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*