Culoarea diamantului

Evaluarea culorii diamantelor

Ce este mai exact culoarea diamantului? În timp ce majoritatea oamenilor se gândesc la diamantul clasic, transparent, care este cel mai rar și mai valoros, culorile diamantelor variază de fapt de la transparent până la o culoare maronie. Există diferite saturații ale culorii diamantelor, și tonuri.

Institutul Gemological Institute of America, cunoscut sub denumirea prescurtată de GIA, este cel mai frecvent utilizat sistem de evaluare a culorii diamantelor. Aceștia au creat ceva cunoscut sub numele de “GIA Color Grade Scale” și au plasat un sistem de clasificare a numeroaselor culori și nuanțe diferite ale diamantelor, clasificându-le în 22 de grade de litere.

Cum se clasifică diamantele

Institutul Gemological Institute of America a certificat gradele de culoare a diamantelor ca fiind diamante “master color comparison”. Atunci când un diamant este clasificat, acesta este comparat cu aceste grade de comparație a culorilor principale, pentru a găsi nuanțele care se potrivesc cel mai bine cu el. Diamantul care este clasificat trebuie să fie curățat temeinic și trebuie îndepărtat tot uleiul de pe suprafață înainte de a fi examinat, deoarece chiar și cantități mici de murdărie sau uleiuri de pe suprafața diamantului pot modifica culoarea.

Se stabilește o linie de diamante de comparație a culorilor principale sau o diagramă de nuanțe, cu fiecare grad plasat la o distanță de aproximativ un centimetru unul față de celălalt, de la cea mai deschisă și cea mai înaltă nuanță D, până la cele mai întunecate diamante, cu grad Z. Culoarea diamantului care este clasificat este mutată din partea stângă a unităților de comparație spre dreapta, până când se potrivește cu una dintre nuanțe.

Clasificarea diamantelor ar trebui să aibă loc într-un mediu incolor, folosind o sursă de lumină fluorescentă echilibrată care are o rază de soare albă rece, filtrată, asemănătoare soarelui. Camera în care are loc clasificarea este întunecată, totul cu excepția luminii speciale de clasificare, pentru a obține o clasificare cât mai precisă a culorii diamantului.

Fluorescența diamantelor

Încă un alt aspect de luat în considerare atunci când se ia în considerare culoarea diamantului este fluorescența diamantului și modul în care aceasta va afecta aspectul real în culoarea diamantului. Fluorescența face ca unele diamante să își schimbe culoarea atunci când sunt privite în lumina ultravioletă de zi cu zi, precum și sub becuri fluorescente.

Atunci când se clasifică culoarea unui diamant, trebuie indicată și intensitatea fluorescenței diamantului respectiv. Aceasta poate fi considerată ca fiind o fluorescență puternică, moderată sau slabă, iar rapoartele trebuie să indice, de asemenea, în ce culoare se va schimba diamantul din cauza fluorescenței. Motivul este că, atunci când oamenii se află în magazinul de bijuterii și privesc diamantele în lumina specială a magazinului, toate pot părea diamante incolore, transparente. Atunci când cumpărați un diamant și îl aduceți acasă, sub iluminare normală, ați putea descoperi că diamantul dumneavoastră are o culoare gălbuie!

Puteți cere bijutierului dumneavoastră să vă furnizeze documentația de clasificare și informații despre valoarea fluorescentă a unui anumit diamant înainte de a-l cumpăra, pentru a vă asigura că veți fi mulțumit de diamantul pe care îl cumpărați. De asemenea, mulți bijutieri vă pot arăta diamantul în diferite condiții de iluminare, ceea ce vă va permite să apreciați pe deplin frumusețea diamantului înainte de a-l cumpăra. Unele persoane preferă o culoare a diamantului cu o nuanță mai închisă, în timp ce altele insistă pentru culoarea transparentă a diamantului. Culoarea diamantului este una dintre preferințele personale, așa că asigurați-vă că faceți câteva cercetări înainte de a face selecția finală.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*