Diamant cristalin

Un diamant este o formă cristalină de carbon. Duritatea diamantelor și dispersia mare a luminii îl fac deosebit de util pentru aplicații industriale și în bijuterii. Diamantele sunt renumite în special ca fiind un mineral cu calități fizice superlative. Astfel, le face să fie excelente abrazive, deoarece pot fi zgâriate doar de alte diamante. Această caracteristică înseamnă, de asemenea, că își mențin extrem de bine luciul și își păstrează strălucirea. Anual se extrag aproximativ 120 de milioane de carate, adică 25 000 de kilograme de diamante. Aceste diamante au o cu o valoare totală de aproape nouă miliarde de dolari americani.

“Diamant”, denumirea, provine dintr-un cuvânt grecesc antic care înseamnă “imposibil de îmblânzit”. Prețuit ca o piatră prețioasă încă de la utilizarea lor ca icoane religioase în India, în urmă cu aproape 2 500 de ani. “Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei fete”. Au fost utilizate pe scară largă în burghie și instrumente de gravură încă de la începuturile istoriei umane pentru proprietățile lor fizice. Datorită tehnicilor îmbunătățite de tăiere și lustruire, popularitatea diamantelor a crescut de la începutul secolului al XIX-lea. În fiecare an, se produce în mod sintetic o cantitate de aproape 4 ori mai mare de diamante naturale. Aceste diamante sintetice sunt clasificate de obicei cu specimene de calitate slabă și, prin urmare, sunt potrivite doar pentru utilizare industrială.

Majoritatea diamantelor naturale provin din Africa Centrală și de Sud. Pe de altă parte, însă, au fost descoperite surse semnificative de acest mineral în Rusia, Canada, Brazilia și Australia. În general, diamantele sunt extrase din conducte vulcanice. Conductele vulcanice se află în adâncurile Pământului, unde presiunea și temperatura ridicată permit formarea cristalelor. Supusă unor controverse frecvente, extracția și distribuția diamantelor naturale, a stârnit mari îngrijorări în legătură cu vânzarea de către grupurile paramilitare africane.

După cum s-a menționat anterior, oamenii au reușit să adapteze diamantele pentru numeroase utilizări datorită caracteristicilor fizice extraordinare ale acestora. Cea mai recunoscută dintre toate aceste proprietăți este duritatea extremă a diamantului.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*