Dinozaurii erau la apogeu, nu în declin, când asteroidul a lovit fatidic

Credit: Pixabay/CC0 Domeniu public

Paleontologii sunt de acord că o lovitură masivă de asteroizi a declanșat sfârșitul dinozaurilor, dar dezbaterea persistă cu privire la starea generală a reptilelor la momentul coliziunii fatidice.

Au fost dinozaurii non-aviari deja în declin și asteroidul și-a accelerat pur și simplu marșul spre dispariție?

Sau au prosperat la sfârșitul Cretacicului, doar pentru a fi înăbușiți de o piatră spațială prematură?

Un studiu recent al Universității din Edinburgh oferă noi dovezi că dinozaurii erau bine în momentul dispariției lor subite. Cercetând înregistrările fosile pentru a reconstrui rețele trofice din mileniile înainte și după impactul cu asteroidul, cercetătorii au aruncat, de asemenea, o nouă lumină asupra modului în care unele mamifere și păsări au supraviețuit unui dezastru care a pus capăt a 165 de milioane de ani de viață dinozaurului.

„Acesta este un studiu foarte interesant care folosește o abordare nefolosită pe scară largă în paleontologia vertebratelor”, a declarat paleontologul Luis Chiappe, director al Institutului de Dinozauri de la Muzeul de Istorie Naturală din județul Los Angeles, care nu a fost implicat. „Rezultatele sunt solide”.

Studiul, publicat luna aceasta în jurnal Oamenii de știință progreseazăa trecut în revistă peste 1.600 de specimene de fosile care datează de la 18 milioane de ani înainte de impactul asteroidului – ultimii ani ai perioadei Cretacice – până la primele 4 milioane de ani ai perioadei Paleogene, care a început în ziua în care roca de 12,5 mile s-a prăbușit în ceea ce este acum Peninsula Yucatan a Mexicului.

Fosilele au reprezentat practic fiecare tip de animal care a mâncat și a fost mâncat în această perioadă, de la pești, salamandre și broaște până la crocodilieni, dinozauri și mamifere.

Examinând numărul de rămășițe găsite, cercetătorii au ajuns la concluzia că dinozaurii se bucurau de un loc stabil și robust în rețeaua ecologică în momentul morții lor, fără nicio sugestie în înregistrarea fosilelor că sursele lor de hrană ar fi în declin, a spus autorul principal. Jorge García. -Girón, ecologist la Universitatea finlandeză din Oulu și la Universitatea spaniolă din León.

Cu mult mai puțină siguranță a rețelei trofice decât omologii lor cu dinozauri, mamiferele și-au petrecut Cretacicul târziu încercând să se apropie de un peisaj dominat de reptile gigantice. Cercetătorii au descoperit o mare diversitate de specii de mamifere, sugerând o familie care se adaptează la lumea lor.

„Este un fel de compromis”, a spus García-Girón. “Dinozaurii erau mult mai stabili în ecologiile lor. Erau, desigur, stăpâni ai ecosistemului lor. Mamiferele, pe de altă parte, s-au diversificat și au început să colonizeze diferite habitate și diferite medii.”

Când asteroidul a lovit, este posibil ca această flexibilitate să fi fost salvarea mamiferelor.

Extincția Cretacic-Paleogene, sau evenimentul K/Pg, a distrus aproximativ 75% din speciile planetei la acea vreme. Când impactul s-a produs și incendiile și norii de particule care au urmat au pârjolit peisajul și au transformat atmosfera, majoritatea dinozaurilor nu au putut să se dezvolte în subteran, să zboare către un teritoriu mai sigur sau să se scufunde în apă pentru a depăși ceea ce era mai rău, așa cum au făcut speciile supraviețuitoare.

„Impactul asteroidului a fost atât de mare încât nu a existat niciun loc pe suprafața Pământului care să fie cu adevărat sigur”, a scris autorul Riley Black în cartea „Ultimele zile ale dinozaurilor.: An Asteroid, Extinction, and the Beginning of Our World”. “. “Când aerul însuși a devenit mortal, a mai rămas puțin de făcut pentru viața pământească.”

Dinozaurii s-au adaptat perfect la peisajele și clima din Cretacicul superior. Când un eveniment fără precedent și neașteptat a distrus această lume peste noapte, dinozaurii au urmat.

În timp ce noua cercetare răspunde la întrebări despre un eveniment semnificativ din trecutul planetei, poate ajuta, de asemenea, oamenii de știință să-i interpreteze viitorul. Înțelegerea celor cinci evenimente de extincție în masă din înregistrările preistorice ne poate ajuta să anticipăm modul în care speciile de plante și animale pot suferi și declin din cauza schimbărilor climatice induse de om.

Speciile de apă dulce, de exemplu, dispar deja rapid, a spus García-Girón. „Dacă suntem capabili să discernem tipul de factori care au determinat supraviețuirea faunei de apă dulce în trecut, este posibil să dorim să folosim aceste informații pentru a prezice consecințele pierderii biodiversității de apă dulce care se întâmplă în timpul nostru”, a spus el.

Mai multe informatii:
Jorge García-Girón, Schimbările în rețelele trofice și stabilitatea nișei au influențat supraviețuirea și extincția în Cretacicul târziu, Oamenii de știință progresează (2022). DOI: 10.1126/sciadv.add5040. www.science.org/doi/10.1126/sciadv.add5040

2022 Los Angeles Times.
Distribuit de Tribune Content Agency, LLC.

Citat: Dinozaurii erau la apogeu, nu în declin, când asteroidul a lovit fatidic (25 decembrie 2022) Preluat la 26 decembrie 2022 de la https://phys.org/news/2022-12-dinosaurs-prime-decline -fateful- asteroid. html

Acest document este supus dreptului de autor. Cu excepția utilizării loiale în scopuri de studiu sau cercetare privată, nicio parte nu poate fi reprodusă fără permisiunea scrisă. Conținutul este oferit doar cu titlu informativ.

Add Comment