Judecarea calității diamantelor

La ce să te uiți

Dacă doriți să începeți să judecați calitatea unui diamant, trebuie mai întâi să învățați și să înțelegeți cei 4 C, care sunt patru caracteristici ale diamantelor care conferă pietrei prețiozitatea sa generală. Cei 4 C pentru a judeca calitatea unui diamant includ culoarea, claritatea, caratele și tăietura diamantului.

Aprecierea culorii

Majoritatea diamantelor sunt considerate ideale dacă sunt transparente sau incolore. Diamantele care sunt clasificate ca fiind incolore sunt cele mai scumpe dintre diamante. Culorile diamantelor sunt evaluate cu ajutorul unui sistem de clasificare alfabetic care începe cu “D” și se termină cu “Z”. Diamantele complet incolore se încadrează în clasa “D” și “E”, în timp ce diamantele colorate, de lux, se află la celălalt capăt al alfabetului, la “Y” și “Z”.

Există două modalități principale pe care bijutierii le folosesc atunci când judecă calitatea diamantelor în funcție de culoare. Aceștia pot scoate un set de pietre de referință și pot găsi cea mai apropiată potrivire între diamant și piatra de referință pentru a determina gradul său de literă. Alternativ, bijutierul poate folosi un colorimetru, care poate măsura electronic culoarea pietrei și poate determina gradul acesteia cu o diferență de 1/3 de grad.

Aprecierea clarității

Claritatea unui diamant se referă la faptul dacă diamantul este sau nu clar până la capăt, sau dacă are mici defecte și zone tulburi în interiorul pietrei prețioase. De fapt, este foarte rar să ai un diamant cu o claritate absolut perfectă și fără defecte, dar majoritatea defectelor din diamante nu sunt vizibile cu ochiul liber și pot fi observate doar cu un dispozitiv de mărire.

Institutul Gemological Institute of America (GIA) folosește o mărire de aproximativ 10x atunci când judecă calitatea diamantului pe baza clarității. Există tratamente disponibile pentru a face ca un diamant să pară mai frumos decât este în realitate, iar tratamentele ar trebui să scadă prețul total al diamantului, astfel încât este important să vă documentați înainte de a cumpăra un diamant pentru a fi siguri că nu cheltuiți mai mulți bani decât ar trebui.

Evaluarea greutății în carate

Carat este termenul pe care îl folosim pentru a descrie greutatea unei pietre prețioase de diamant. Un carat este echivalent cu 200 de miligrame de greutate. Un singur diamant cu o cantitate mare de greutate în carate este mai scump decât o cantitate echivalentă de carate în mai multe pietre. Acest lucru se datorează faptului că găsirea diamantelor mai mari este un eveniment mult mai rar întâlnit. Astfel, dacă vă doriți un inel cu diamant de 2 carate, de exemplu, puteți decide să alegeți un diamant de jumătate de carat înconjurat de diamante mai mici care însumează o carate și jumătate pentru a obține un total de 2 carate! Judecarea calității diamantelor în funcție de cantitatea de carate este dificilă, deoarece pietrele prețioase de forme diferite și pietrele cu niveluri diferite de claritate vor avea prețuri diferite chiar dacă au aceeași cantitate de carate.

 

Evaluarea tăieturii

Unul dintre cei mai importanți factori în aprecierea calității diamantelor este judecarea tăieturii unui diamant. Este important pentru că un diamant tăiat de calitate va fi mai strălucitor și va reflecta lumina mai frumos, și totuși tăietura unui diamant are cel mai mic impact asupra prețului general al diamantului.

Atunci când judecați calitatea unui diamant în funcție de tăietura acestuia, priviți piatra într-o zonă bine luminată. Dacă lumina pare să pătrundă în piatră și să ricoșeze înapoi, arătând o suprafață reflectorizantă strălucitoare, diamantul are o tăietură bună. Unghiurile și formele unui diamant sunt importante pentru a judeca calitatea diamantului și aspectul general al diamantului dumneavoastră.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*