Mine de diamante

Simpla menționare a diamantului evocă fantezii de bogății fabuloase și vise de dragoste și putere. Până în Evul Mediu, diamantele erau atât de rare și de scumpe, încât doar membrii familiei regale își puteau permite să le cumpere. Dar în timpurile moderne, chiar și oamenii obișnuiți pot deține câteva, datorită descoperirii a numeroase zăcăminte de diamante în alte părți ale planetei, plus o producție ridicată, deși controlată.
Diamantele au fost descoperite în India în secolul al IV-lea î.Hr. Pe lângă legendele diamantelor, India a dat multe diamante legendare, printre care Koh-i-Noor, Orlov, Hope și Sancy. În prezent, conducta Majhgawan, o sursă primară de lângă Panna, este singura sursă de diamante producătoare din India.
La un moment dat, India pare să fi fost singura sursă a acestei pietre prețioase până pe la începutul secolului al XVIII-lea, când diamantele au fost descoperite în Borneo și, mai târziu, în alte părți, cum ar fi în Africa de Sud și Rusia. Deși textele sanscrite antice menționează mai multe zone în care au fost găsite diamante, sunt disponibile înregistrări istorice verificabile doar pentru câteva zăcăminte. Activitățile miniere din sudul Indiei – care, la vremea sa, a fost principalul producător al acestei pietre prețioase și a produs unele dintre cele mai faimoase pietre din istorie – au scăzut treptat și au dispărut în momentul în care diamantele au fost descoperite în alte părți ale lumii.
Descoperirea în 1867 a diamantelor în Colonia Capului, în prezent o provincie din Africa de Sud, a schimbat pentru totdeauna aprovizionarea și comercializarea diamantelor. Pe măsură ce producția anuală de diamante la nivel mondial a crescut exponențial, un material cândva extrem de rar a devenit mai accesibil societății occidentale cu bogăția sa în creștere, știința a aflat că diamantele provin din vulcani și toată lumea a aflat despre Cecil John Rhodes, Barney Barnato, Kimberley și De Beers. Astăzi, Africa de Sud își menține poziția de mare producător de diamante. Dacă nu ar fi existat producția și distribuția controlată a minelor de diamante din Africa de Sud, diamantele ar fi putut fi ușor devalorizate și ar fi putut pierde mult din mistica pe care o au astăzi pentru noi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*