Se poate răspândi stresul ca un virus? Ce ne spun animalele.

cometariu

Da, spune neurologul Tony W. Buchanan, profesor la Universitatea St. Louis. În 2010, el a măsurat reacția oamenilor care pur și simplu observau stresul la alții. Buchanan a descoperit că nivelurile de cortizol ale observatorilor au crescut printr-un fenomen cunoscut sub numele de contagiune a stresului – răspândirea stresului de la o persoană la alta ca un virus.

Acum, din ce în ce mai mulți cercetători investighează dacă această contagiositate este ceva văzut în tot regnul animal.

Oamenii de știință speră să afle dacă stresul poate trece prin canale complet separate de scârțâituri, țipete și zgomote. Ceea ce învață ar putea arunca lumină asupra tratamentului animalelor și asupra naturii stresului la oameni.

Cercetătorii „încearcă să înțeleagă cum aceste procese pot avea loc simultan la diferiți taxoni la păsări, la oameni, la pești, la șoareci, astfel încât să aveți același fenomen care are loc la specii foarte diferite care au evoluat la un nivel foarte diferit”. spune Jens Pruessner, profesor de psihologie la Universitatea McGill din Montreal.

Probabil ați experimentat contagiune de stres. Un prieten trece pe acolo și petrece câteva minute plângându-se de serviciul sau de partenerul său. Dintr-o dată, chiar dacă acestea nu sunt problemele tale, respiri mai repede și te simți puțin nervos.

Asta pentru că, după cum ai auzit, corpul tău ți-a dat o injecție rapidă de adrenalină și cortizol – hormoni care mobilizează depozitele de energie pentru a rula, a lupta și a finaliza proiectele la timp. Multe cercetări arată că, în timp, șocurile frecvente de stres sunt corozive pentru organism și reproducere.

De ce frământă pisicile? De ce te ling câinii? Știința ciudateniilor animalelor de companie.

Omul în neuroștiință Jaideep Bains studiază modul în care stresul se imprimă pe creier.

În 2014, Bains a început să studieze în laboratorul său de la Universitatea din Calgary modul în care stresul trece de la individ la individ la șoareci. El a descoperit că un șoarece stresat emite un feromon din glandele sale anale, care este apoi adulmecat de un șoarece din apropiere.

„Asta are sens, nu? spuse Bains. „Dacă te gândești la ce ar face un șoarece, s-ar putea să fie pe câmp și urmărit de un prădător și să se întoarcă la cuib.

„Un semnal vocal ar atrage probabil atenția, dar un semnal chimic liniștit, care este detectat doar de cei foarte apropiați de tine, ar fi o modalitate excelentă de a-i face pe alții să știe că există pericol”, a spus Baths.

Bains a descoperit că conexiunile neuronale ale unui șoarece care simte feromonii de stres se schimbă pentru a deveni identice cu șoarecele care a detectat primul factor de stres. Deci, creierul unui șoarece care a simțit un șoarece stresat pare să simtă și un factor de stres.

Apoi, „am întrebat dacă un mouse stresat ar putea transmite informații unui al doilea mouse și dacă acest mouse-ul ar putea apoi să-l ducă la încă unul șoareci”, a spus Bains. „Și funcționează minunat. Al treilea șoarece prezintă aceleași modificări în creierul său.

Acest lucru are și implicații pentru oameni. La fel ca șoarecii, simțim anxietatea celorlalți.

„Ne vedem cu adevărat ca niște indivizi cu propriile noastre experiențe”, a spus Bains. „Și nu ne gândim prea mult la modul în care experiențele altor oameni și prin ce trec ei ne pot modela”.

Măsurarea stresului la animalele sălbatice este dificilă în afara unui laborator de neuroștiință. Oamenii de știință sunt considerați prădători de majoritatea speciilor și declanșează un răspuns la stres pur și simplu prin prezența lor. Animalele lasă urme de hormoni de stres în fecale și pene, dar acestea nu sunt mostre în timp real. Și capturarea animalelor pentru a-și testa hormonii din sânge este în sine un proces stresant pentru animale. Cu toate acestea, noile tehnologii facilitează munca.

Hanja Brandl de la Universitatea din Konstanz din Germania studiază bibilicile din Kenya, folosind mici înregistratoare de ritm cardiac implantate combinate cu trackere GPS alimentate cu energie solară pentru a observa cum se deplasează stresul de la pasăre la pasăre. Rezultatele unor studii similare sugerează că păsările stresate au ritm cardiac mai mare și, printre alte comportamente, tind să rămână mai aproape de turmele lor.

Cauți un câine bine comportat? Race poate să nu vă spună multe.

Brandl și colegii săi folosesc, de asemenea, capcane pentru camere video – camere declanșate de mișcările animalelor – și învățarea automată în alte studii.

„A ști cine merge unde și cât de des se hrănește poate dezvălui stresul”, spune Brandl.

Învățarea automată oferă, de asemenea, oamenilor de știință date mai bune din ore de filmare. Înainte de algoritmii de învățare profundă, Brandl a trebuit să vizioneze videoclipuri pentru perioade lungi de timp, ținând cont de comportamente uneori ambigue. Acum algoritmii preiau nuanțe minuscule.

„Oferând computerului mii și uneori milioane de puncte de date, practic las computerul să decidă”, spune ea.

Oamenii de știință au observat, de asemenea, că grupurile lucrând împreună pentru a elimina stresul în membrii individuali anxioși. De exemplu, liliecii vampiri liniștesc membrii rețelei lor de socializare prin împărțirea hranei.

Cercetările afectează deja reproducerea. Studiile au arătat că vițeii se recuperează mai repede după decornire atunci când li se permite să se întoarcă în grupul lor social, iar puii beneficiază de a fi aproape de găina-mamă după ce se confruntă cu un stres ușor.

„Este foarte relevant. … E ca un copil care are un mic accident pe terenul de joacă. Și cu mama acolo, probabil totul va fi bine”, spune Brandl.

Brandl a scris un articol de recenzie în Proceedings of the Royal Society B anul acesta, solicitând studii suplimentare despre transmiterea stresului la animale.

„Sunt necesare mai multe informații din cercetarea sistemelor sociale animale pentru a dezlega mecanismele și consecințele transmiterii stresului”, scrie ea. „Identificarea măsurii în care transmiterea stresului modulează colectivele de animale reprezintă o linie importantă de cercetare.”

„În acest moment, facem doar primii pași, încercând să ne dăm seama cât de importantă este cu adevărat transmiterea stresului”, spune Brandl. Dar, cu mai multe studii și mai multe descoperiri, „putem rafina cu adevărat toate acțiunile care îmbunătățesc bunăstarea animalelor în captivitate și în sălbăticie”.

Bishop Sand este producător audio la Washington Post.

Add Comment